Facebook på G att lägga till en dislike-knapp?

Facebook håller nu på att beta-testa nya “reaktioner”för sina användare, och med detta kommer det en twist.

Precis som efterreaktioner, kan användarna reagera på varandras synpunkter inom Messenger-trådar med olika Emoji ikoner som “hjärta”, “skratt”, “chock”, “ledsnad” och/eller ett arg ansikte. Det finns också ett tummen upp och ner alternativ; dock inte i den traditionella Facebook-stilen.

Facebook

Skärmdumpen på den nya ikonerna har tagits av en man vid namn Hoan Do, och visar ett gäng med nya”reaktioner” via Messenger-plattformen. Medan de flesta av oss helt enkelt har 3 ellipser, kommer de alternativa reaktionen innefatta en smiley bredvid, vilket ger användarna möjlighet att reagera på respektive kommentar(er).

Facebook har varit mycket tveksamma till att införa en “dislike-knapp” under tidigare år, eftersom de anser att det  helt enkelt skulle innebära för mycket negativitet. Dock så har man ändrat åsikt lite i den frågan, då man nu istället ser knappen som en “nej”-gest snarare än som något negativt.

Till exempel om dina vänner planerar att mötas upp på en klubb, och någon frågar om de föredrar att använda en Taxi, så kan andra reagera med en tummen upp eller tummen ner i frågan. Ja eller Nej liksom.

Vad som är bra är att användarna kan reagera direkt till ett visst meddelande snarare än att publicera en allmän reaktion, som skulle kunna klara upp en hel del oklarheter istället för att man ska behöva läsa igenom en massa kommentarer eller starta ett frågeformulär eller poll.

Åtminstone detta vad Facebook hoppas kommer att bli fallet om en sådan knapp införs.

Med i stort sett är de nya reaktionerna en framgång (med över 300 miljoner sända sedan starten för ca ett år sedan), räknar Facebook med liknande tillväxt när de nya funktionerna går live framöver.

Med tanke på att så många funktioner mellan Facebooks huvudplattform och Messenger delas, skulle vi inte bli förvånade om Facebook anser införa tummen upp och ner alternativ för alla deras tjänster.

Problemet är snarare att “tumme ner”-ikonen får ett dåligt rykte, och att man anses vara tråkig, taskig eller arg om man använder sig av den. Vi får helt enkelt se hur denna nya emoij tas emot av den stora massan. Jag själv har faktiskt väntat på en tumme ner-knapp ett tag, och tror det kan underlätta en hel del för framtida konversationer.